1. Anasayfa
  2. Safranbolu Lokumu

Safranbolu Lokumu

Lokum, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyilda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır.. Osmanlıda rahat-ül hulkum (boğaz rahatlatan) adıyla anılan lokum Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ‘TurkishDelight’ adıyla 19. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır.. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyilda ‘Kelle şekeri’ olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur. Safranbolu’ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz. Safranbolu Lokumu daha az tatlı ve hafif olması nedeniyle diğer lokumlardan farklıdır. Lokumumuzu ayrıcalıklı kılan ise mineral bakımdan zengin olan suyumuzun sertlik derecesi ve kullanılan doğal şekerdir. İlçede çeşitli türlerde lokum yapılmaktadır: Hindistan cevizli fındıklı, çifte kavrulmuş, safranlı fıstıklı, güllü, damla sakızlı v.s. Günlük üretilen Safranbolu lokumu talepler doğrultusunda Türkiye’nin her yerine gönderilmektedir.

Metin METE İbrahim TURAN